Restauracja BALKON
ul. Krakowska 54
Tel. 71/347-22-03
www.restauracjabakon.com.pl, biuro@wiatrowski.com.pl

MENU 1. – 90.00 zł / osobę

Zupa:

Domowy rosół z makaronem i warzywami

Danie główne: serwowane na półmiskach po 2 porcje / osobę

Zrazy wieprzowe tradycyjne z sosem grzybowym
Filet drobiowy faszerowany szpinakiem i serem feta
Udko kurczaka pieczone w ziołach i czosnku

Dodatki:

ziemniaki z koperkiem i masłem

kluski śląskie

Surówki z:

marchwi ananasa i soku pomarańczowego
buraczków z cebulą
kapusty z koperkiem

Napoje:

kawa/herbata
woda/soki

MENU 2. – 100.00 zł / osobę

Zupa:

Krem z pieczonego pasternaka z pestkami słonecznika

Danie główne: serwowane na półmiskach po 2 porcje / osobę

Łosoś z sosem muślinowym
Pieczeń wieprzowa w estragonie
Rolada drobiowa z sosem warzywnym

Dodatki:

ziemniaki pieczone z papryką i czosnkiem
kaszotto z grzybami

Surówki z:

buraczki zasmażane
selera z rodzynkami
mieszane sałaty z sosem miodowo – musztardowym

Napoje:

kawa/herbata
woda/soki

MENU 3. – 110.00 zł / osobę

Przystawka:

Grilowane indycze wątróbki podawane na sałatach z sosem malinowym i grzankami

Zupa:

Krem z młodej marchwi i pieczonych papryczek chilli podawany z pierożkami serowymi

Danie główne:

Polędwiczki wieprzowe w towarzystwie purre z ciecierzycy , zielonego groszku i sosu kurkowego

Deser:

Beza włoska z konfitura wiśniową

Napoje:

kawa/herbata
woda/soki

MENU 4. – 110.00 zł / osobę

Przystawka:

Saszetki bakłażana i sera fety podsmażane na maśle orzechowym i salsą
pomidorowo – bazyliową

Zupa:

Krem z drobiu zagrodowego, śmietanki kremowej i groszku ptysiowego

Danie główne:

Filety cielęce Saltinbocca z szynką dojrzewającą – duszone w winie białym i szałwi podawane z kaszą kus-kus z pestkami słonecznika i tagliatellą z marchwi i brokułami.

Deser:

Szarlotka zapiekana z kruszonką migdałową

Napoje:

kawa/herbata
woda/soki

MENU 5. – 110.00 zł / osobę

Przystawka:

Filety indycze na grzance z sosem choron boczniakami i szalotkami

Zupa:

Domowy rosół z makaronem i warzywami

Danie główne:

Kotlet schabowy po szwajcarsku z serem i szynką podawany z
ziemniakami gratini i bukietem surówek

Deser:

Francuski suflet czekoladowy

Napoje:

kawa/herbata
woda/soki

MENU 6. – 120.00 zł / osobę

Zupa:

Krem pieczarkowy z grzankami

Danie główne: serwowane na półmiskach po 2 porcje / osobę

Pieczeń wieprzowa z sosem grzybowym
Kotleciki drobiowe z serem żółtym i bekonem
Udko kurczaka pieczone w ziołach i czosnku
Filet z dorsza z sosem mikado

Dodatki:

ziemniaki z koperkiem i masłem
kluski śląskie

Surówki z:

marchwi ananasa i soku pomarańczowego
buraczków z cebulą
kapusty z koperkiem

Deser:

Owoce leśne zapiekane sosem szodonowym

Napoje:

kawa/herbata
woda/soki

MENU 7. – 130.00 zł / osobę

Przystawka:

Tradycyjna sałatka grecka z oliwkami i serem feta

Zupa:

Francuska zupa cebulowa

Danie główne:

Pieczeń cielęca z kopytkami szpinakowymi i bukietem warzyw z masełkiem

Przekąski Zimne:

Schab pieczony w ziołach
Boczek faszerowany polędwiczką wieprzową
Rolada kurczaka z pieczarkami i papryką trzy kolorową
Sałatka Finezja z szynką i marynowanym selerem
Sałatka nicejska z mieszanych sałat i tuńczyka
Galantyna ze szpinakiem

Dodatki:

Pieczywo/masło
sosy – piracki, czosnkowy, tatarski

Ciasto: 150g/osobę
Napoje:

kawa/herbata
woda/soki/lemoniada

MENU 8. – 140.00 zł / osobę

Zupa:

Krem borowikowy z grzankami ziołowymi

Danie główne: serwowane na półmiskach po 2 porcje / osobę

Roladki wieprzowe ze szpinakiem
Kotleciki drobiowe złociste z serem i pieczarkami
Faszerowane udko kurczaka z grzybami mun
Filet z łososia z sosem kaparowym

Dodatki:

ziemniaki z koperkiem i masłem
kluski śląskie

Surówki z:

marchwi ananasa i soku pomarańczowego
buraczków z cebulą
kapusty z koperkiem

Przekąski Zimne: 7x

Sery mieszane z winogronem i orzechami
Schab pieczony z śliwka i morelą
Rolada dekoracyjna ze schabu
Śledź w śmietanie
Sałatka Meksykańska
Sałatka Grecka
Galantyna drobiowa z groszkiem zielonym

Dodatki:

Pieczywo/masło
sosy – chrzanowy, bbq, remolade

Ciasto: 150g/osobę
Napoje:

kawa/herbata
woda/soki/lemoniada

MENU 9. – 150.00 zł / osobę

Zupa:

Conssome wołowe z kluseczkami drobiowymi

Danie główne: serwowane na półmiskach po 2 porcje / osobę

Pieczeń wieprzowa z sosem grzybowym
Kotleciki drobiowe z serem żółtym i bekonem
Faszerowane udko kurczaka z grzybami mun
Filet z dorsza z sosem mikado

Dodatki:

ziemniaki z koperkiem i masłem
kluski śląskie

Surówki z:

marchwi ananasa i soku pomarańczowego
buraczków z cebulą
kapusty z koperkiem

Przekąski Zimne: 9x

Sery mieszane z winogronem i orzechami
Schab pieczony w czosnku i musztardzie wściekle ostrej
Boczek ze szpinakiem i rodzynkami
Rolada dekoracyjna ze schabu
Pasztet wieprzowy z grzybami marynowanymi
Rolmopsy
Sałatka Meksykańska
Sałatka Gyros
Galantyna drobiowa

Dodatki:

Pieczywo/masło
sosy – piracki, czosnkowy, tatarski

Danie Gorące: proszę wybrać jedno danie

Zupa gulaszowa na mięsie wieprzowym
Barszcz czerwony czysty z krokietem
Żurek królewski na wędzonce z jajkiem

Ciasto: 150g/osobę
Napoje:

kawa/herbata
woda/soki/lemoniada

MENU 10. – 160.00 zł / osobę

Zupa:

Kołduny w rosole z warzywami

Danie główne: serwowane na półmiskach po 2 porcje / osobę

Zrazy wołowe tradycyjne z sosem grzybowym
Kotleciki drobiowe z serem żółtym i bekonem
Kotlet schabowy po szwajcarsku z serem i szynką
Roladki drobiowe z kurkami i sosem koperkowym
Filet z łososia pieczony w piecu z ziołami i czosnkiem

Dodatki:

ziemniaki z koperkiem i masłem
kluski śląskie

Surówki z:

marchwi ananasa i soku pomarańczowego
buraczków z cebulą
kapusty z koperkiem

Przekąski Zimne:

Schab pieczony z śliwka i morelą
Karczek po zbójnicku
Boczek pieczony w ziołach
Rolada dekoracyjna ze schabu
Wędliny dojrzewające
Pasztet wieprzowy z borówką
Śledź w śmietanie
Sałatka Włoska
Sałatka Szopska
Galantyna drobiowa z groszkiem zielonym
Jajka w sosie tatarskim

Dodatki:

Pieczywo/masło
sosy – piracki , czosnkowy , tatarski

Danie Gorące: proszę wybrać jedno danie

Udziec wieprzowy z ziemniakami i borówką z chrzanem
Szaszłyki drobiowe z ryżem kolorowym
Fricasse z indyka podawane z kluseczkami półfrancuskimi

Ciasto: 150g/osobę
Napoje:

kawa/herbata
woda/soki/lemoniad3